Det är också viktigt att tandköttet inte visar tecken på inflammation eller irritation. Är tandköttet inflammerat måste detta åtgärdas före behandlingen. Därefter tas en avgjutning av tänderna; det är utifrån denna modell tandteknikerna arbetar. Sedan är det dags att välja vithetsgrad. Du får prova dig fram med en spegel i handen och en uppsättning laminatskal i olika nyanser. Laminatskalen är identiska med dina tänder. Till och med de ränder som naturligt finns i tandemaljen är avbildade.

För att du i förväg kunna bestämma och se hur ditt nya leende kommer att se ut, modellerar vi i ett speciellt material som ger oss möjlighet att skulptera direkt på tänderna. Om du inte tycker att detta är något för dig så avbryter vi behandlingen, utan vidare kostnad.

Under andra etappen börjar vi med att putsa och rengöra tänderna. Sedan appliceras en svag syra för att laminaten ska fästa bättre. Ytpåverkan är endast på mikroskopisk nivå och är smärtfri.
Tandläkare Kent Nymans egen tandtekniker är oss veterligen ensam om att kunna utföra ner till 0,1 mm tunna laminat över hela ytan. Dessa tunna laminat tillverkas endast för tandläkare Kent Nymans patienter. Laminaten fästs med en plastmassa som kallas komposit. Den läggs på insidan av laminaten innan de sätts fast på tänderna. Eftersom laminaten är extremt tunna kan man med olika infärgningar på kompositen, i samband med fastsättningen, tillsammans med patienten, bestämma den slutliga färgnyansen. Detta är en av många fördelar jämfört med traditionellt tjockare laminat. Laminaten fästs sedan på tänderna. Precisionen är mycket viktig och laminaten måste täcka alla vinklar och vrår.

Fästmassan härdas med blåljus på plats. Hela processen är helt smärtfri. Efter att laminaten har härdats är de orubbliga. Det sista steget består av att de nya tandytorna putsas och formas. Genom uttunning av porslinet samt polering till högglans skapas en övergång mot tand som är både osynlig och bakterietät. Om enklare teknik med slipning av tandsubstans använts skulle en färgmässig kontrastverkan uppstå i gränsen mellan tand och porslinslaminat. Dessutom hade emaljen varit förstörd för alltid vilket inte är fallet med Kent Nymans metod där tanden förblir helt intakt.