Porslinslaminat/Skalfasad

Traditionella tekniker ger ett behov av tandvård för resten av livet eftersom man då slipar bort emalj och ofta hamnar i oskyddat dentin. Med vår metod slipper du detta.

Tyvärr har begreppen missbrukats då de flesta utförda skalfasader där man slipar i stället borde benämnas halvkronor. Med vår typ av skalfasader, som vi kallar porslinslaminat, görs ingen påverkan på dina tänder.

Laminat är ett extremt tunt porslinsskal som vi skapar för att ge dina tänder en extra ”emaljyta”. Detta ger ett estetiskt överlägset resultat jämfört med traditionell bortslipning av tandsubstans, vilket ofta utförs för att skapa plats för porslinet. Övergången porslin/tand blir genom poleringen osynlig och eftersom föreningen är totalt tät finns ingen ökad risk för karies eller missfärgning. På så vis kan också tandens egna naturliga djuplyster utnyttjas för att uppnå ett perfekt resultat.

Porslinslaminat kan användas till att rätta till nästan vilka defekter som helst, från oregelbundna tänder, mellanrum mellan tänderna, avslagna tänder och missfärgningar.

Dessutom har vi möjlighet att visa dig hur ditt nya leende kommer att se ut innan vi startar. Vi använder oss av ett kompositmaterial som ger oss möjlighet att skulptera ditt nya leende direkt i munnen. På så vis kan du få en ungefärlig uppfattning om slutresultatet innan du bestämmer dig för behandling.

Behandling med tunna porslinslaminat är en nishteknik som kräver ett långvarigt utpräglat samarbete mellan tandläkare och tandtekniker. Oss veterligen är tandläkare Kent Nymans tandtekniker den ende i Europa som klarar av att göra ett porslinslaminat som täcker alla synliga delar av tanden och dessutom endast är ner till 0,1 mm i tjocklek över hela ytan.

Porslinslaminat kräver två besök och är helt smärtfritt.

Hur länge håller våra skalfasader?

Våra skalfasader tillverkas individuellt, precis som en porslinskrona. De har mycket god hållfasthet och ser fullständigt naturliga ut. Våra skalfasader görs i olika typer av porslinsliknande material som tillverkas av vår tandtekniker. Skalfasaderna är starka och tål tuggtryck mycket bra. För vissa patientkategorier som t.ex patienter som lider av bruxism (tandgnissling/tandpressning) kan det vara aktuellt med att använda en bettskena för att skydda skalfasaderna under nattetid.